S* Spitfire’s

 

Burman

Om rasen BURMA

Burman är livlig, nyfiken och glad, mycket sällskaplig och med massor av energi. Den är elegant men ändå muskulös och den känns tyngre än den ser ut.

Den har en medellång kropp med kraftigt rundad bröstkorg, långa och muskulösa ben med små ovala tassar. Huvudet har breda kinder, kort trubbig kil, rundad skalle och markerat stop mellan nos och panna. De uttrycksfulla ögonen är brett placerade och detta, tillsammans med ögonformens rundade undre linje med en sned orientalisk överlinje ger den typiska ”burmalooken” (titta under lugg). Ögonen skall vara gula, men "looken" är viktigare än färgen.

Den blanka pälsen är mycket kort och utan underull med fin, silkig struktur. Den har en djupare ton på ryggen och ljusare på undersidan. Burman är en maskad katt även om masken inte är lika tydlig som på exempelvis siamesen.

BURMA – historia och ursprung

Det är inte helt klart vem som först introducerade burman i Amerika. En del tror att den togs till Amerika från Rangoon, en del att den kommer från Indien och inte Burma, som kanske namnet antyder medan andra anser att den hämtades till Amerika från Burma av en sjöofficer från San Francisco. Han ägde den första burman i USA och faktiskt den första i västvärlden. Han kan väl få det sista ordet eftersom han skrev (i) artikeln ’Genetics of the Burmese’: "Den första burmakatten var en honkatt, importerad till USA från Burma av författaren, 1930." Hon kallades Wong Mau.

Cat Fancy i USA godkände först inte denna bruna katt som en ny ras, då det antogs att hon var en dåligt typad siames. Teorin att det var en helt ny ras stöddes emellertid av flera andra siamesuppfödare och genetiker.

Problemet med denna  experimentuppfödning var att det inte fanns någon burmahane att para (fram) denna nya typ av katt med. Eftersom det inte fanns någon burmahane beslutade man att para Wong Mau med den ras som var mest lik henne typmässigt- en brunmaskad siames. Så med hjälp av kunniga inom uppfödning, biologi och genetik påbörjades avel - en enda katt, Wong Mau, och en intresserad grupp vetenskapsmän och erfarna uppfödare.

1936 godkändes burman som ras av amerikanska CFA. Efter andra världskriget togs de första burmorna över till England och dessa blev mycket betydelsefulla för den engelska burmastammen. Fram till 1955 var fortfarande alla burmor bruna – då föddes en blå kattunge och idag finns tio färgvarianter godkända.

 

Källa: Sveraks Raspresentation—http://www.sverak.se/SVERAK/Om_katt/Raser/BUR.htm

 

Du kan läsa mer om Burman här:

 

http://www.burmaklubben.com/

 

http://www.burmaalliansen.se/

 

 

Hem

Våra katter

Kattungar

Galleri

Burman

Om oss

Länkar

Kontakt